Volg Sabores op Facebook!

Venta d’Aubert

In de regio Matarraña bevindt zich tussen de ongerepte natuur, op 580 meter hoogte, de wijngaard en bodega van Venta d’Aubert.
Deze wijngaarden grenzen aan de middeleeuwse dorpen Cretas, Valderroberes, Arnes en Horta de San Juan. Het is een prachtige streek, zonder industrie, dun bevolkt, rijk aan flora en fauna en wild en zacht tegelijk. Door de ‘Puertos de Beceite’ (de poorten van Beceite) hebben we hier een bijzonder micro klimaat. Op de steile, hoge hellingen van deze bergen leven onder andere zwijnen en reeën. En mede door deze ‘poorten’ hebben we zeer koude winters met veel wind en hete zomers waarbij de nachten voor de nodige verkoeling zorgen. Met deze extreme weersomstandigheden is het een mooie uitdaging om top wijnen te maken. Want dat doen ze bij Venta d’Aubert. En nog ecologische wijze ook.

Even terug naar 1986…
Na een lange slaap en bewogen geschiedenis, heeft een Zwitsers echtpaar het landgoed Venta d’Aubert destijds weer tot leven gebracht. Op dat moment was de 80 hectare aangeplant met een aantal oude Garnacha wijnstokken maar verder vooral olijfbomen en hazelaars. De beroemde oenologie professor José Luis Perez onderzocht de omgeving van Venta d’Aubert zowel klimatologisch als microbiologisch. Waarna de hazelaars en olijven zonder pardon werden vervangen voor wijnstokken… Het was volgens hem de geboorte van een nieuwe ster in de Spaanse wijn! De op de kleiachtige, kalkrijke bodem toen nieuw gecreëerde wijngaarden, zijn blootgesteld aan een mediterraan, semi-continentaal klimaat, dat een zeer positieve invloed had en heeft op de ontwikkeling van de wijnstok.

2006
Dit was het jaar dat ik een aantal van de wijnen van Venta d’Aubert wijnen heb ontdekt tijdens onze zoektocht naar een huis in de prachtige regio. In een restaurant in Valderrobres maakten wij tijdens een heerlijk diner, voor het eerst kennis met de wijnen van Venta d’Aubert. Wat een klasse! Indertijd wist ik toen nog niet dat ik ooit Sabores zou starten en dit top product zou gaan importeren.

Nu, bijna 10 jaar verder ben ik er dan ook zeer trots op dat ik de importeur voor Nederlandse markt mag zijn. Een zeer belangrijk punt voor ons is ook dat de wijnen ecologisch zijn. Het wijnhuis is namelijk vanaf 2013 officieel ecologisch gecertificeerd wat betekent dat alle wijnen vanaf het oogstjaar 2013 ook echt het logo mogen dragen. Oenoloog en vinoloog Stefan is al tientallen jaren werkzaam voor Venta d’Aubert, en is van mening dat de kwaliteit met het werk in de wijngaard begint. Alle wijnen van Venta d’Aubert hebben een individueel karakter en een weerspiegeling van de filosofie van de makers. Er wordt gewerkt aan een eindproduct van zeer hoge kwaliteit zonder de natuur te beschadigen want kunstmest en pesticiden zijn jaren geleden aan de kant gezet. Op deze manier wijn produceren is een grote uitdaging. Naast de wijngaard is het onderhoud van de bodega net zo belangrijk, deze moet in balans zijn. Hiervoor zetten ook Antonio en Mariajo zich in, dit stel is altijd aanwezig op het domein en draagt onder andere zorg voor de dagelijkse gang van zaken aldaar. De bodega heeft 82 hectare waarop volgende de rode variëteiten zijn aangeplant: Garnacha, Monastrel, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Garnacha Blanca, Chardonnay en Viognier.

Venta d’Aubert. Met hun visie op wijn maken in het bijzondere klimaat van de regio, brengen ze enkel top producten op de markt. Producten waar Sabores voor staat; De smaak van kwaliteit!

Importeur van olijfolie & wijn