Volg Sabores op Facebook!

Olea van Sabores via producent Torre Gachero

Olea is het eigen merk van Sabores dat wordt geproduceerd door Torre Gachero, het bedrijf van Fernando, Luis (spreek uit Louis) en Jose. Fernando en ik kennen elkaar al een tijdje en toen ik hem vroeg of hij voor ons Olea wilde produceren voor de Nederlandse en Belgische markt, was het antwoord dan ook meteen ja.
De naam Olea komt van Olea Europaea, de Latijnse naam voor alle olijfbomen zoals we die kennen in het Mediterrane gebied.

Olijven voor de productie van Olea zijn allemaal afkomstig van olijfboeren uit Cretas en omgeving. Zij brengen hun olijven meteen na de oogst naar Torre Gachero waar ze eerst gekeurd worden. Indien de olijven aan de gestelde kwaliteit voldoen, gaat het productieproces voor Olea van start. Dit volledige productieproces van deze extra virgen zal in de toekomst in tekst en beeld op deze pagina te vinden zijn.

Olea is een zachte, milde olijfolie. Ze is gemaakt van de Empeltre olijf uit de prachtige regio Matarraña in de provincie Aragón. Deze regio biedt unieke omstandigheden om hoge kwaliteit olijfolie te produceren. Het continentaal gelegen gebied ligt 500 meter boven de zeespiegel en 50 km van de Middellandse Zeekust. Er heerst een overwegend Mediterraan klimaat, maar met zeer belangrijke continentale kenmerken, zoals vier maanden per jaar vorst, hete zomermiddagen, koude winderige winters en een neerslag van gemiddeld 450 mm per jaar. Hierdoor is deze regio het thuis van de Empeltre olijf.

Deze mooie variëteit, de rijpheid van de olijven, het bijzondere klimaat van de regio en de manier van produceren, maakt deze milde extra virgen olijfolie bijzonder. Olea is rechtstreeks uit olijven en op koude wijze met een mechanisch proces verkregen. Met een lage zuurgraad van ongeveer 0,4 is Olea is een zachte en fijne olijfolie van hoge kwaliteit. De olie is licht zoet, fruitig en kent tonen van citrus, gras, artisjok, amandelen en walnoten. Door haar zachte smaak is Olea veelzijdig te gebruiken in uiteenlopende gerechten en zowel in de koude als de warme keuken. Zowel bij verschillende bereidingswijzen van vis en vlees, over pasta’s of pizza’s, verwerkt in pesto’s en tapenades, over gegrilde en gekookte groenten, als basis voor dressings en zelfs in de bereiding van zoetwaren, zoals ijs, chocolade en cake. Maar ook gewoon op tafel met een stukje brood is deze olie een topper, mogelijkheden te over met Olea!

Importeur van olijfolie & wijn